Yarım Asırlık Çınar: Çınar Meyve Dünyası

Unlu mamuller ve pastacılık sektöründe 50 yılı geride bırakan pastacılık ürünleri ve kavrulmuş doğranmış soğan yapan Çınar Meyve Dünyası, daha sonra ürün çeşitlerine mantılık, köftelik, yemeklik ve pidelik soğan konserveleri de ekleyerek büyümeye devam ediyor. Firmanın üçüncü kuşak yönetim kurulu başkan yardımcısı Mehmet Ali YÜKSEL ile firmasının dünü bugünü ve geleceği ile ilgili projeleri hakkında konuştuk.

 

PEKDO: Çınar Meyve Dünyası ne zaman ve nasıl kuruldu?

Mehmet Ali YÜKSEL: Şirketimizin Kuruluşu 3 nesil önceye 1968 yılına kadar uzanır. Kurulduğu günden bugüne kendini, hizmet ettiği sektörde her zaman öncü, yenilikçi ve araştırmacı kimliğiyle; pastacılık, dondurma, şekerleme ve konserve alanında yenilikler getirmeye adamıştır. Firma kurucumuz Hacı Sabri Yüksel ve sonrasında babam Halim Yüksel pastacılık hakkında birçok ilke imza atmış, bu bilgileri sektörle paylaşmış, bu sayede yeni üreticiler ve gıda ihracatçıları yetişmesine vesile olmuştur.

 

PEKDO: Tesis, teknoloji ve üretim kapasiteniz hakkında bilgi verir misiniz?

Mehmet Ali YÜKSEL: Bursa’yı Ankara’ya bağlayan yolun 16.km’sinde Kestel Organize San. Bölgesi içerisinde bulunan fabrikamız ana yol üzerindeki binasının ön kısmında ki fabrika satış mağazası ile çok değerli bir konumda yer alıp 5000 m² arsa üzerine kurulmuş 3800 m² kapalı alana sahiptir.

Yapılan çalışmalar, yurtiçi, yurtdışı ve fuar ziyaretleriyle teknoloji penceremizi geliştirerek kapasite ve verimliliğimizi arttırmamıza öncülük etmektedir.

Benimle birlikte bu heyecanı yaşayan, yeniliklere açık çalışma arkadaşları sayesinde gelişmemiz süreklilik göstermektedir. 2011 yılında 4 ton ile başlamış olduğumuz günlük ürün işleme tonajımızı 2018’de 40 tona çıkarmış olmamız yapmış olduğumuz yatırımların sonuçları ve yeni yatırımların habercisidir.

Bu doğrultuda firmamız ürün çeşitliliği ve kalitesiyle yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda sektöründe söz sahibi firmalardan biri konumuna gelmiş; ihracat rakamlarımızla 2008 yılında en iyi çıkış yapan firma seçilmiş ve kayıtlara geçmiş bulunmaktadır.

 

PEKDO: Yeni Ürününüz ve Ar-ge çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Mehmet Ali YÜKSEL: 2011 yılında patentli ürünümüz kavrulmuş hazır soğan konservesiyle piyasaya girmiş olup çok kısa sürede tüm börekçilerin vazgeçilmezi haline geldik. Bu gelişmeden faydalanarak mantılık, köftelik, yemeklik ve pidelik soğan konserveleri çalışmalarıyla da hitap ettiğimiz alanı genişletmiş bulunmaktayız.

Bu genişleme ile birlikte Bim A.Ş, Metro Market, Bursa Özhan marketler zinciri gibi büyük marketlerin raflarında toptancı ambalajlarının yanı sıra küçültülmüş ambalajlar ile de son kullanıcıya yönelmiş bulunmaktayız.

Çeşitli baharatlar, zeytinyağı ve İtalya Modena’dan getirmiş olduğumuz balzamik sos ile tatlandırılarak hazırlamış olduğumuz karamelize soğan konservesi ile Türkiye’deki dev fastfood zinrcirlerine hizmet vermekteyiz. Bunun yanı sıra soğan gevreği ürünümüzün ar-ge aşamasını bitirdik ve yine genellikle Burger Houselar ve benzeri sektörler için mükemmel bir lezzet ortaya koyduk.

Ayrıca yeni başlamış olduğumuz soğan bulyon üretimiyle de çorbaları pilavları ve yemekleri tatlandırmaya hazırlanıyoruz.

 

PEKDO: Bu sene 50. Kuruluş yılınız bununla ilgili neler söylemek istersiniz?

Mehmet Ali YÜKSEL: 3.kuşak olarak şahsım Mehmet Ali Yüksel emanet aldığım görevi günümüz teknolojisini de kullanarak araştıran, sürekli gelişen ve innovatif ürün zincirine yeni halkalar ekleyen bir noktada 50.yılımızı karamelize soğan konservesi, soğan bulyon, soğan gevreği gibi yeni ürünlerle kutlamaya devam ediyoruz.

Ve kuşaktan kuşağa, nice 50 yıllara diyoruz.

 

PEKDO: Kavrulmuş soğanınızın öne çıkan özellikleri ve kullanıcıya sağladığı kolaylıklar nelerdir?

Mehmet Ali YÜKSEL: Kavrulmuş soğandan ziyade tüm soğan konservelerimizin kullanıcılarına yönelik kolaylıkları bulunmaktadır.

Koku yok gözyaşı yok, pratik hızlı sloganımızla çıktığımız bu yolda amacımız kullanıcılara maksimum kolaylık ve maksimum lezzet sağlamaktır. Böreklik kavrulmuş soğanımızla börekçilerin imalatını kolaylaştırmanın yanı sıra küçültülmüş ambalajlarla, çalışan bayanların ve hatta erkeklerinde kurtarıcısı olmayı hedefliyoruz.  Zamanla tüketici davranışlarına yön verecek ürünlerimiz devrim niteliğinde olduğuna inanıyoruz.

 

PEKDO: Hangi kalite belgelerine sahipsiniz ve ürün kaliteniz ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Mehmet Ali YÜKSEL: Firmamızın en önemli özelliklerinden biri lezzet diğeri ise paketin içine giren soğan miktarıdır.  Etik anlayışımızdan dolayı her zaman fazlası olsun eksiği olmasın yaklaşımını benimsemiş bulunmaktayız.  Ayrıca tüketici sağlığı her zaman en ön planda tutulmaktadır.  Ambalaja giren her ürün ustalar tarafından düzenli olarak kontrol edilmekte üretime giren hammaddeler ise gıda mühendislerimizce takip edilmektedir.

ISO 9001: 2008, ISO 22000 ve FSSC belgelerimizin yanı sıra BRC çalışmalarımızda son hızda devam etmektedir.

 

PEKDO: Hammadde sorunu yaşıyor musunuz? Bu konuda ki sıkıntılarınız nelerdir?

Mehmet Ali YÜKSEL: Bu işe başladığımızda çiftçinin soğan ekimi konusunda yeterince bilinçli olmadığını, çiftçi bilinçsiz olduğunda ekimin de bilinçsiz yapıldığını, tohum kaliteli de olsa hasattan verim almanın mümkün olmadığını ayrıca devletin çiftçiyi bilinçlendirme ve kalkındırma konusunda yetersiz olduğunu gördük.

 

Bu doğrultuda çiftçiyle ortak ekim projesi başlattık, projeyle çiftçiyi soğan ekimi konusunda bilinçlendiriyor böylelikle hem çiftçinin kalkınmasına bir katkımız oluyor hem de hammaddeyi yakından takip edebiliyoruz.

 

PEKDO: 2017 Sektörünüzle ilgili söylemek istedikleriniz ve yaşadığınız sıkıntılar nelerdir?

Mehmet Ali YÜKSEL: Öncülüğünü, buluşunu yapmış olduğumuz soğan konservesi ürünü,  pazarda kendine edindiği pay ve kullanıcılarına sağladığı kolaylıklar nedeniyle aranmakta bu da farklı firmalar tarafından takip edilmemize neden olmaktadır. Onları taklitçi değil takipçi olarak adlandırıyor, yılların getirdiği deneyim, yaptığımız her yenilik ve ar-ge çalışmalarımızla hep bir adım önde ve öncü olmaya devam ediyoruz.

Ancak TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ nün Soğan Konservesi buluşu gibi kıymetli buluşlara vermiş olduğu patentlerin arkasında durmayışı, alınmış olan patentleri kullanarak etik dışı davranışlar sergileyen firmalara gerekli müdahalelerin yapılmayışı merdiven altı üretim yapanların elini güçlendirmekte hızla çoğalmalarına neden olmaktadır.

 

PEKDO: Katıldığınız yurt içi ve yurt dışı fuarlar hangileridir bunlarla ilgili değerlendirmeler yapabilir misiniz?

Mehmet Ali YÜKSEL: Önce Fruit logistica ardından hemen Gulfood fuarına katıldık. Son yıllarda Türkiye’deki İbatech fuarlarına da katılıyoruz. Her yeni fuarın potansiyel müşteri ve ar-ge çalışmalarına katkısı olacağının bilincindeyiz. Kendimizi geliştirmek, yenilenmek amacıyla her fırsatı değerlendiriyoruz.

PEKDO: 2017 Yılındaki beklentileriniz nelerdir? Bu beklentilerinize ulaşabildiniz mi?

Mehmet Ali YÜKSEL: Her yıl beklentimiz bir önceki yıla oranla kalitemizde ürün çeşitliliğimizde satış hacmimizde ve pazarda ki payımızda artış sağlamaktır. Bunun ancak hem çalışma arkadaşlarımıza hem de makine parkurumuza yapacağımız yatırımlarla olacağının bilincindeyiz.  Bu amaç doğrultusunda 2017 yılında 4 milyon TL. yatırım yapmış bulunmaktayız.

Hedefimiz Türkiye de üretilen soğanın %10’luk dilimini işler hale gelmek ve borsada söz sahibi olabilmek.  Bizim talep ettiğimiz soğan cinsini ve kalibrasyon detaylarını yurdumuzdaki tüm soğan üreticileri haberdar ve onlara destek olmaya devam edeceğiz.