Türkiye’nin En Büyük Entegre Yumurta Üreticisi: Güres Yumurta

Türkiye’nin tek çatı altında toplanmış en büyük tam entegre yumurta üreticisi olan Güres Group Yönetim Kurulu Üyesi Fatih GÜRES ile yaptığımız röportajda firması hakkında aydınlatıcı bilgiler verdi.

PEKDO: Güres firması ne zaman ve nasıl kuruldu?

Fatih GÜRES: 29 Ekim 1923’te, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran T.B.M.M.’nin milletvekilleri arasında yer alan; ülkemizin yeniden yapılanma sürecinde kendi üzerine düşen görevleri özveri, inanç ve aşkla yerine getiren Ahmet Remzi Güres, Güres Group’un temellerini 1938 yılında, Manisa Saruhanlı’da kurduğu çiftlikle attı. Ahmet Remzi Bey’in 1963’te 600 adet tavukla Saruhanlı’da kurduğu tavuk çiftliği ile birlikte, Güres Group’un bugün liderlik misyonunu üstelendiği yumurta sektöründeki faaliyetleri start aldı.

PEKDO: Tesis, teknoloji ve üretim kapasiteniz hakkında bilgi verir misiniz?

Fatih GÜRES: Güres Group, 900.000 metrekarelik açık alan üzerine, 400.000 metrekarelik kapalı alanda, yıllık 1.500.000.000 adet yumurta üretim kapasitesiyle, ülkemizin tek çatı altında toplanmış, en büyük tam entegre yumurta üreticisidir.

Damızlık tesisinden, kuluçka ve yarka tesislerine, yumurta üretimi kümeslerinden, yem fabrikasına, pastörize likit yumurta üretiminden bıldırcın eti ve bıldırcın yumurtası üretimine geniş bir üretim yelpazesinde faaliyet gösterir.

Tesislerinde sıfır atık ve sürdürülebilir üretimi hedefleyen Güres Group, kümeslerinden elde ettiği gübreden elektrik üretimi ile enerji sektörüne katma değer sağlarken; kağıt ve karton atıkları geri dönüştürerek ürettiği viyoller ile çevreci bir duruş sergilemektedir.

2002 yılında kurulan Güres Teknoloji Ltd. Şti., kendi patentiyle ürettiği tam otomatik sulama, yemleme, yumurta toplama, iklimlendirme, gübre toplama sistemlerine sahip tavuk kafesleri, kafes ekipmanları ve gübre kurutma sistemleri ile uluslararası bir başarı yakalamış; dünya çapında 33 ülkeye kurduğu kafes sistemleri ile standartları takip etmek yerine, standartları oluşturan bir marka haline gelmiştir.

PEKDO: Güres markalı ürün gruplarınız ve hitap ettiğiniz sektörler hakkında bilgi verir misiniz?

Fatih GÜRES: Güres Group, tesislerinden elde ettiği ürünleri yurtiçi ve yurtdışında oluşturduğu satış kanalları vasıtasıyla yumurta tüketicilerine ve endüstriyel yumurta tüketicisi olan paydaşlara ulaştırmaktadır. Yumurta üretiminin %50’sini zincir mağazalar, %10’unu geleneksel satış kanalları, % 20’sini pastörize sıvı yumurta olarak unlu mamuller ve mayonez endüstrisine sunarken; %20’lik üretimi ihracat kanalları ile dünya ülkelerine ulaştırmaktadır.

Kabuklu ve Pastörize Yumurta Üretim Tesisleri’nin yanı sıra Viyol Fabrikası, Yem Fabrikasından, Kuluçka, Yarka, Bıldırcın ve Damızlık Üretim Tesislerine, Gübre Üretim Tesisinden, Enerji Tesisine ve Kafes Ekipman Üretim Fabrikasına, ülkemizin tek çatı altında toplanan en büyük tam entegre yumurta üretim tesisidir.

Tüm bunlara ilave olarak Güres Group, ulusal ve uluslararası pazarın ihtiyaçlarını karşılamak ve gelişmesini sağlamak amacıyla; kendi yumurta üretim tesisini kurmayı amaçlayan girişimcilere, kafes ve ekipman kurulumu ve teknik destek dışında, sektörel danışmanlık hizmeti de vermektedir.

PEKDO: Güres markalı ürünlerinizin öne çıkan özellikleri ve diğerlerinden farkı nelerdir?

Fatih GÜRES: Güres Group Yem fabrikasında tamamen sterilize edilmiş kaliteli yem üretimi gerçekleştirilmekte; yem fabrikasında üretilen yemin tamamı Güres Group bünyesindeki civciv ve tavuk çiftliklerinde kullanılmakta, dışarıya yem satışı yapılmamaktadır. Bu sayede yem üretiminin kapalı entegrasyon olması sağlanmakta, çiftliklerimiz ile çevredeki diğer çiftlikler arasındaki bağlantı kesilerek hastalık bulaşma riski sıfıra indirilmektedir.

Üretimin her aşamasında insan ve hayvan sağlığını bir bütün olarak değerlendirerek tüm süreçleri “Tek Sağlık Politikası” çerçevesinde sürdüren Güres Group, temiz ve hijyenik koşullarda kaliteli üretim yaparak Türkiye’deki en büyüm tam entegre yumurta üretim tesisi olma özelliğini elinde tutmaktadır.

Gıda endüstrisinde Türkiye’nin önde gelen firmaları ile iş ortaklığını sürdüren Güres Group, kalite prensibinden ödün vermeden hedefleri doğrultusunda ilerlemektedir.

PEKDO: Hangi kalite belgelerine sahipsiniz?

Fatih GÜRES: Ülkemizin tek çatı altına toplanmış, en büyük tam entegre yumurta tesisine sahip olan Güres Group, sahip olduğu ulusal ve uluslararası kalite belgeleriyle, koşulsuz müşteri memnuniyeti ilkesiyle, müşterilerine, tüketicilerine, ülkesine ve dünyaya hizmet etmeye devam etmektedir.

Güres Group olarak, ISO 22000.2005, ISO 9001.2015, ITU, FSSC22000 Helal Belgesi ve ITU (İyi Tarım Uygulamaları) Sertifikası yanı sıra Güres Group kalite standardını korumak amacıyla oluşturulan Kalite ve Gıda Güvenliği Politikası, Hayvan Sağlığı Politikası ve Tek Sağlık Politikası’nın gerekliliklerini tüm üretim süreçlerinde işletmektedir.

PEKDO: Yurt içi pazar payınızdan bahseder misiniz?

Fatih GÜRES: Sadece kendi kümeslerimizde üretilen yumurtalarımız ile Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde kabuklu yumurta ve pastörize yumurta yaygın satışımız mevcuttur. Türkiye’nin en büyük bıldırcın yumurtası üreticisi konumunda olan Güres Group, Türkiye çapında bıldırcın yumurtası satışlarını sürdürmektedir.

PEKDO: Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?

Fatih GÜRES: Katar, Dubai, Umman, Bahreyn, Suudi Arabistan, Kuveyt, Afganistan, İran, Irak, Suriye, Azerbaycan, Libya, Somali, Macaristan, Yunanistan, İtalya ve Gürcistan‘a pastörize sıvı yumurta, yumurta, civciv, yumurta, bıldırcın yumurtası ve viyol ihracatı yapılmaktadır.
Güres Teknoloji olarak ise Endonezya, Güney Kore, Çin, Rusya, Tayland, Hindistan, Pakistan, Afganistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, İran, Suudi Arabistan, Irak, Suriye, Gürcistan, Çekya, Sırbistan, Bulgaristan, Kıbrıs, Libya, Cezayir, Sudan, Çad, Nijer, Nijerya, Gine, Tanzanya, Mauritus, Kosta Rika, Litvanya’ya yüksek kapasiteli tavuk kafesleri ihraç edilmiştir. Dünya çapında yeni müşteriler elde etmek için çalışmalar sürdürülmektedir.

 

PEKDO: Hammadde sorunu yaşıyor musunuz? Bu konudaki sıkıntılarız nelerdir?

Fatih GÜRES: Hammadde bulunabilirliği var ancak mevcut ekonomik konjonktür dolayısıyla fiyatlardaki dalgalanma çok yüksek. Güres Group olarak bu sorunu stok takibi ve planlı tedarik süreçlerimiz ile bertaraf etmekteyiz.

PEKDO: 2019 yılı firmanız için nasıl geçti? 2020 yılından beklentileriniz nelerdir?

Fatih GÜRES: 2019 yılı sektör genelinde sıkıntılı bir yıl oldu ancak Güres Group olarak kriz ortamında dahi hedeflerimiz doğrultusunda pazar payı ve ürün çeşitliliğimizi artırarak özellikle kabuklu yumurtada ihracat lideri firmalar arasındaki yerimizi korumaktayız. 2020 yılı için belirlen hedeflerimiz doğrultusunda emin adımlarla ilerlemekteyiz.

PEKDO: Sektörünüzle ilgili söylemek istedikleriniz ve yaşadığınız sıkıntılar nelerdir?

Fatih GÜRES: Kalite standartlarından ödün vermeden üretimi sürdürme üzerine kurulu şirket politikamız, pazarda yer alan kayıt dışı ve kontrolsüz üretimlerle mücadele etmektedir. İhracatta yaşanan kısıtlamalara bağlı yaşanan rekabet güçlüğüne rağmen gerek iç gerekse dış pazardaki payımızı büyütme hedefimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

PEKDO: Bunlar dışında eklemek istediklerinizi yazar mısınız?

Fatih GÜRES: Sektörde bir ilki başaran Güres Group, kendi kümeslerinden elde ettiği gübreden elektrik enerjisi üretmekte ve bunu tüketime sunarak, hem sektörün ciddi bir sorunu olan gübrenin bertaraf ve geri kazanımını sağlamakta, hem de sıfır atık politikası ile sürdürülebilir üretim sağlamaktadır. Kümes çatılarına kurduğu güneş enerjisi sistemleri ile çevreye duyarlı faaliyetlerini sürdürmektedir.