Antep Fıstığında Öncü Kuruluş; Alper Tunga Gıda

Antep fıstığı, fındık, ceviz ve badem ürünlerinin toptan satışını yapan, deneyimiyle ve kalitesiyle sektörde isim yapmış olan Alper Tunga Gıda firması iş geliştirme müdürü Berker GÜL firması ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

PEKDO: Alper Tunga Gıda firması ne zaman ve nasıl kuruldu?

Berker GÜL: 1994 yılında Alper Tunga Gül ve Şenay Gül’ün girişimiyle Alper Tunga Antep Fıstığı Gıda Limited Şirketi kurulmuştur. Antep fıstığı, fındık, ceviz ve badem ürünlerini toptan satış yapan, deneyimiyle ve kalitesiyle sektörde isim yapmış ve her geçen gün kendini geliştiren ve sektöründe gücünü arttıran vizyonu olan bir firmadır. Aynı zamanda, pastane ve şekerleme sektöründe antep fıstık içi ağırlıklı, ceviz, fındık üretim ve satış organizasyonunda öncü şirketlerden biridir.

PEKDO: Ürün gruplarınız ve hitap ettiğiniz sektörler hakkında bilgi verir misiniz?

Berker GÜL: Şirketimiz uzun yıllardır endüstriyel kuruyemiş üretimi yapmaktadır. Ürünlerimiz, ağırlıklı olarak antep fıstığı içi çeşitleri, fındık içi ve işlenmiş fındık ürünleri, ceviz içi çeşitleri ile badem içi ve işlenmiş badem çeşitleridir. Baklava, lokum, şekerleme, pasta ve helva gibi sektörlere yönelik ürünler geliştirmekteyiz.

PEKDO: Fabrikanız ve ar-ge çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Berker GÜL: 1200 m2 kapalı alana sahip fabrikamızda ürünleri, en son teknoloji makine parkuruyla hazırlamaktayız. 35 yılı aşkın deneyimle fabrikamızda en güncel ekipmanları kullanarak en verimli ve en hızlı üretim sürecine sahip olmak temel ilkelerimizdendir. Standartlarımızı sağlamak için üretim süreçlerimizde güncel gelişmelere ve yeniliklere önem vermekteyiz. Endüstriyel kuruyemiş konusunda güncel bilimsel araştırmaları takip ederken, standartlarımızı ve süreçlerimizi güncel bilgileri ışığında düzenlemekteyiz. Bu kapsamda 1 adet laboratuvarımız bulunmaktadır. Laboratuvarda ürünlerin detaylı analizini yapmakta ve doğru ürünü müşteriyle buluşturabilmek için ar-ge çalışmaları yürütmekteyiz. Ayrıca dış denetime de önem vermekteyiz; fabrikamızı her ay düzenli olarak özel denetim firmasıyla denetime tabi tutmakta ve dış tetkikçi analizleri yaptırmaktayız.

PEKDO: Tesis, teknoloji ve üretim kapasiteniz hakkında bilgi verir misiniz?

Berker GÜL: Tesisimiz en güncel makine ve ekipmanlara sahiptir. Tesisimizde müşteri taleplerine göre özelleştirebileceğimiz ekipmanlarımız sayesinde müşterilerin farklı taleplerine cevap verebilecek her türlü kapasitemiz mevcuttur. Yıllık üretim kapasitemiz bin ton ve üzeridir.

PEKDO: Ürünlerinizin öne çıkan özellikleri ve diğerlerinden farkı nelerdir?

Berker GÜL: Müşterilerimizin ihtiyaçlarına göre ürün hazırlayan ve sunan bir firmayız. Standart dışı ve farklı ürünlerin hazırlanmasında uzun yıllardır deneyimimiz bulunmaktadır.  Ayrıca, her müşterimizin talep ettiği ürünleri, tedarik zincirimizdeki standartlaştırma ile her zaman doğru ürünleri sunabilmekteyiz. ISO 22000 standartlarına uyumlu sürekli denetimden geçirdiğimiz ürünlerimizi müşterilerimize her zaman en iyi kalitede sunmaktayız.

PEKDO: Kaliteniz ve hangi kalite belgelerine sahipsiniz?

Berker GÜL: ISO 9001-ISO 22000 ve ISO 45001 belgelerine 10 yıldır sahip olup, bu prosedürleri uyumlu bir şekilde şirketimize adapte etmiş bulunmaktayız. BRC ile ilgili ön hazırlıklarımız tamamlanmıştır ve bir sonraki denetim aşamasına hazır bulunmaktayız.

PEKDO: Yurt içi pazar payınızdan bahseder misiniz?

Berker GÜL: 45 ilden fazla noktada birebir satış temsilcilerimiz ile yurtiçinde her müşterimize talepleri doğrultusunda hizmet vermekteyiz. Yurtiçinde bu konuda öncü firmalardan biriyiz. Müşterilerimizin doğru ürüne erişebilmesi için alanında uzman satış temsilcilerimiz, Türkiye’nin her yerine ulaşmaktadır.

PEKDO: Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?

Berker GÜL: 10’dan fazla ülkeye düzenli ihracat yapmaktayız. Bu sayıyı arttırmak adına fuar ve pazar araştırmaları ile hedef müşteriler bulmak ve düzenli ihracat fırsatları yakalamak için çalışmalara devam etmekteyiz.

PEKDO: Hammadde sorunu yaşıyor musunuz? Bu konudaki sıkıntılarız nelerdir?

Berker GÜL: Antep fıstığında daha önceki yıllarda mahsulün hava koşullarından etkilenmesi ve modern tarımın eksikliği nedeniyle sorunlar yaşanmaktaydı. Yeni ekim alanların devreye girmesiyle birlikte antep fıstığının mahsulünde ciddi artışlar beklemekteyiz. Fındık, ceviz ve bademde de aynı oranda mahsul artışları her yıl görmekteyiz.

PEKDO: 2022 yılı firmanız için nasıl geçti? 2023 yılından beklentileriniz nelerdir?

Berker GÜL: 2022 yılında pandemi sonrası sektörün iyileşmesi beklenirken, enflasyon ve kur etkisiyle stok ve maliyet konularında sektör olarak zorlu dönemler yaşadık. Fiyatların artması, mevcut ürünlerimizin fiyatlarını ciddi anlamda etkiledi. 2023 yılında enflasyonun etkisinin göreceli olarak azalacağı ve özellikle yaz aylarından sonra talep artışının olacağı yönünde beklentimiz bulunmaktadır.

PEKDO: Sektörünüzle ilgili söylemek istedikleriniz ve yaşadığınız sıkıntılar nelerdir?

Berker GÜL: Sektörümüzde özellikle antep fıstığı özelinde hala mevcut TSE standartları ayrıntılı ve yeterli değil. Daha dengeli bir mahsul sayımı ve stok kontrolü olan bir pazara sahip olan fındık piyasasına göre antep fıstığı sektörü maalesef daha kontrolsüz. Antep fıstığı piyasasının dengeli bir fiyat sunmasına yönelik çalışmalar, artan talep trendine katkı verebilir.  Ayrıca imalatçılarda denetimin arttırılması tüketici sağlığı açısından önem arz etmektedir.