İro Makine, Dünya markalarıyla Çalışıyor

PEKDO: Şirketinizin kuruluş ve gelişim süreci hakkında bilgi alabilir miyiz?

İRO MAKİNA: Firmamız 1984 yılında İRO Gıda San. Ltd. Şti olarak Gimat Gıda toptancıları sanayi sitesinde donuk ürünler (milföy, pizza, kuruvasan, Daniş börekleri) üreterek başlamıştır. Donuk ürünler Türkiye’de hızla tüketilmeye başlayınca firmamızda buna önderlik yapmaya başlamıştır. Yeni yatırım yapmak isteyen ve işini daha da büyüterek makineleşmeye çalışan müşterilerimize donuk ve mayalı hamurlar da kullanılan Dünya’da kendi konusunda lider olmuş İsviçre burgdorf, SEWEER A.G (RONDO) makinelerini tanıtmaya ve satışını yapmaya başlamıştır. Bu konuda firma sahiplerinden Sayın Orhan Küçükbiçmen, İlhan Küçükbiçmen, Rıdvan Küçükbiçmen öncülük yapmıştır.

1994 yılında İlhan Küçükbiçmen İRO GIDA’dan ayrılarak İsviçre malı RONDO burgdorf  (SEWEER A.G) makinelerini tanıtmaya, satışını, servis, yedek parça vb gibi hizmetlerini İRO Makina Tic. Ltd. Şti. olarak başlamıştır. Bu tarihten itibaren gıda (hamur) üreticisi değil, sadece yurt dışında kendi konusunda lider olmuş son teknoloji ile üretilen makinelerin satış pazarlama, servis, yedek parça vb. gibi hizmetleri vermeye devam ediyoruz.

PEKDO: Ürün portföyünüzden bahseder misiniz?

İRO MAKİNA: Yukarıda bahsettiğimiz gibi, Dünya’da kendi konusunda özellikle unlu mamullerde kullanılan makineler konusunda lider olmuş firmaların makinelerinin satışını ve tanıtımını yapmaktadır.

Hamur açma ve işlem makinelerinde RONDO burgdorf

Milföy, pizza, kuruvasan, baklava, mantı, su böreği, mayalı donuk hamurlarda kullanılan,  ziro stres hamurlarda, yumuşak hamurların işlenmesinde özellikle RONDO makineleri tercih edilir.

Hamur yoğurmada kazanlarında DIOSNA

DİOSNA hamur yoğurma kendi konusunda sadece hamur mikser (kazan) üretmekte olup, Spiral ve WENDEL olarak iki tip hamur yoğurma makineleri bulunmaktadır.

Özellikle Sert hamurlarda çok tercih edilmekte olup son yıllarda su oranı hemen hemen hiç olamayan  baklava, mantı ,suböreği ,seker hamuru.. vb gibi sert hamurlarda WENDE modeli kullanılmaktadır. Hamur yoğurma sırasında tahmini % 3 suyu hamura daha fazla hapsetmektedir. Bu sayede hamurlar daha yumuşak olmakta ve ürün piştikten sonra daha lezzetli olmaktadır.

Homajen karışımı sayesinde uncular laboratuvar da kullanmaktadır.

Hamur bölme ve yuvarlama da ERIKA RECORD

Roll ekmek, poğaça, hamburger, sandviç hamurları istediğimiz gramajda böler ve yuvarlar. Sert hamurlarda küçük işletmeler, otellerde tercih edilen makinelerdir.

Yatay ve Dikey dilimleme makineleri KRUMBEIN

Çok özel donuk, sert, pişmiş veya yarı pişmiş ürünleri dilimlemede kullanılmaktadır.

Sandviç yarım ve tam dilimleme, pandispanya, yaş pasta, baklava, su böreği, donuk pasta ultrasonik dilimleme, özel bıçaklar sayesinde dünya da lider makine üreticileri arasında yer almaktadır.

Ekler, Patoşu, Kuru pasta, Makaroni, Kurabiye sert hamur dökme makineleri MIMAC,

İçli kurabiye, filling dolum, torba dökme ürünleri çok hassas dökmekte ve ürüne reçetesine zara vermeden işlem yapmaktadır.

Taş tabanlı ve Konveksiyonel Elektrikli fırınlar MIWE

Taş tabanlı fırınlar elektrikli olup özelliği tabandaki taşın özelliğinden dolayı ürünleri özellikle sert ekmeklerin alt kısmının tam pişirmesinden dolayı tercih edilmektedir. Taşın suyu hapsetmesi ve fırının sıcaklığına göre alttan suyun buharlaşarak ekmeği tam pişmesini sağlamaktadır. Fırının gözlerden alt ve üst kısmın dereceleri ayarlanabilmektedir. Örneğin ürünün üst kısmın az pişecekse fırının ekranından ısı derecesini ayarlayabilirsiniz.

Hamur bölme ve yuvarlama makinesi SOTTORIVA

Her türlü hamurları bölme ve yuvarlama özelliğine sahiptir. Makineler yağsız (kuru sistemde) çalışmaktadır. 2, 4, 5, 6 çıkışlı olmak üzere kapasiteye göre istediğimiz gramajda hamurları işleyebiliriz. Yarı manuel, Yarı otomatik ve tam otomatik olarak hatlar bulunmaktadır. Dünya da kendi konusunda lider firmaların içinde yer almaktadır.

Vakum altında Pişirici ve Parçalayıcı KREMA makinesi ROBOQBO

Buhar ile pişirme sistemli olup 2000 devir ile dönmekte olan bıçak sayesinde her turlu ürünü parçalar ve pişirebilir. Özellikle krema, patoşu, reçel, marmelat, şurup, sos, vb gibi ürünleri pişirdikten sonra hava ile temas etmediğinden dolayı ürünün ömrü uzamaktadır.

Dolum ( FILLING ) makineleri UNIFILLER

Hava ile çalışmakta olup her turlu sıvı ve katı ( parçacıklı ) ürünleri istediğimiz gramajda dolum yapma özelliğindedir. Aynı zamanda Yaş pasta hatları ve krema sıva makineleri olarak kendi konusunda dünyada lider firmaların arasında yer almaktadır.

Donuk kek ve yaş pasta dikey dilimleme makinesi FOODTOOLS

+ 8 derecceye kadar olan Donuk pastalari ve kekleri dikey dilimleyip istenirse dilim arasına Manuel veya automatık kâğıt koyma yapabilmektedir.

Krema ,Çikolata, Dondurma makinesi BRAVO,

Küçük işletmelerde, otellerde, pastanelerde özellikle yaş pasta kremasında tercih edilen kaliteli özellikli lider firmalar arsında yer almaktadır.

Yumurta çıkartma ve Planet mikser makineleri STARMIX.

8 lt. den başlayın 400 Lt arası her turlu kapasitede çeşitli aparatları ile birlikte Manuel, yarı automatık ve PLC programlı modelleri bulunmaktadır. Aynı zamanda hız kontrolü zaman ayarlayıcı planet mikserlerde kendi konusunda en çok tercih edilen makinelerdir.

Bulaşık yıkma makineleri VELOX

2, 4, 6 dakika arasında her türlü bulaşıkları makinenin modeline göre istediğiniz ölçüde tava, kasa, kazan, sepet vb. gibi aparatları 55 derecede yıkar ve 85 derecede durulama yaparak yıkama yapabilir. Sanayi tipi Bulaşık yıkama makineleri 360 derce kendi ekseninde dönmekte olan modeller üretilmektedir. Dünyada kendi konusunda lider firmaların arasındadır.

Otomatik UNLU MAMULLERI üretim tam otomosyan üretim hatları ALIMAC

A’dan Z’ye kadar tam full otomatik unlu mamuller üretim hatları bulunmaktadır.

Eksi Maya tankları, Un silo makineleri AGREFLEX

Tam otomatik ve yarı manuel un siloları ve ekşi maya tankları üretmekte olup. Dünya’da lider firmalar arasında yer almaktadır.

PEKDO: Müşteri portföyünüz hakkında bilgi alabilir miyiz?

İRO MAKİNA: Firmamızın Müşterileri başta baklavacılar, donuk ürün üreticileri, pastacılar, fırıncılar, oteller, kısacası unlu mamulleri üreticileridir.

PEKDO: Fiyat politikanız hakkında neler söyleyebiliriz?

İRO MAKİNA: Fiyatlarımız euro veya dolar üzerinde ödeme yapılan gün üzerinde serbest piyasa satış kur üzerinden sözleşme yapmaktayız.

PEKDO: Fiyatlarda yaşanan aşırı artışı nasıl değerlendiriyorsunuz? Bunun sebepleri sizce neler?

İRO MAKİNA: Maalesef fiyatlara müdahele edemiyoruz. Bildiğiniz gibi dünyada ekonomik krizden dolayı (Özellikle Pandemide) tüm yedek parça ve elektronik parçalarda işçilik de artışlar olduğundan, makine fiyatlarında her 3 veya 6 veya yılda bir %7 ile %10 arasında fiyat artışı olmaktadır. Tabi ki soğuk savaş etkisi olduğu gibi özellikle Rusya ve Ukrayna savası sebep olmaktadır. Temsilcisi olduğumuz firmalardan özellikle Euro değerinin Türk lirası karşısında çok kur farkı olduğunu müşterimize almış olduğu makinelerde çok çok özel fiyatlar istemekteyiz.

PEKDO: Ekonominin gidişatı ve size yansımasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

İRO MAKİNA: Makine satışı da azalmalar olmaktadır. Tabi ki müşterilerimiz ödeme zorlu çektiğinden dolayı makineleşmede zorluk çekmektedir.

PEKDO: Pazarda güven ve kalitenin adresi olmak için yaptığınız çalışmaları anlatır mısınız?

İRO MAKİNA: Her zaman söylediğimiz gibi önce müşterimizin yerine kendimizi koymalıyız.

İlk sorumuz ne üretmek istiyorsunuz, günlük veya saatlik kapasiteniz nedir? Müşterimize en uygun temsilcisi olduğumuz firmanın makinesini anlatıyoruz. Bu makineyi özellikle Türkiye de kullanan müşterinin veya makine üreticinin üretim yerinde kendi ürünü makinede deneme testleri yapıyoruz. Müşteri makineyi beğendiğinde neden rakip firmalardan bizim makineleri rakam olarak pahalı olduğunu anlatıyoruz. Ayrıca diğer rakip firmaların makineleri arasındaki + veya –  yönlerini anlatıyoruz.  Temsilcisi olduğum firmalarin Dünya’da ve Türkiye’de en iyilerin arasında olduğunu görsel ve anlatımla kanıtlayıp güvenini kazanıyoruz. Kısaca denenmiş, test edilmemiş veya referansı olmayan bir makineyi asla ve alsa satmıyoruz.

PEKDO: Önümüzdeki dönem hedefleriniz nelerdir?

İRO MAKİNA: Her yıl olduğu gibi dünyada ve Türkiye’de gelişen teknolojiyi takıp etmek ve yurt dışında unlu mamuller konusundaki fuarları takip etmek ve müşterilerimize anlatmaktır.

PEKDO: Pazarda güven ve kalitenin adresi olmak için yaptığınız çalışmaları anlatır mısınız?

İRO MAKİNA: Yeni çıkan teknolojilerden haberdar ediyoruz. Telefonla, ziyaretle, e-mail ortamında özelliklede yerinde müşteri ziyaretleri ile 39 yıldır pazarda güven sağlamaktayız.

PEKDO: Son olarak neler eklemek istersiniz?

İRO MAKİNA: En küçük işletmeden en büyük işlemeye kadar her unlu mamuller üreticisi kesinle yurt içinde ve yurt dışında fuarları takip etmeli ki kendisinin nerede olduğunu ne zaman yatırım yapması gerektiğini ve hangi marka makineleri alacağını bilmelidir. Kısaca fuarlar kitap okumak gibi. Ne kadar çok fuarları takip ederseniz o kadar başarılı bilgili olursunuz.