Profesyonel Çözüm Ortağınız; Rabadi Makina

Baklava dilimleme makinası üretiminde profesyonelleşen Rabadi Makine, Türkiye’deki öncü pozisyonunu korumakla beraber, dünyanın saygın üreticileri arasında yerini almış bulunuyor. Rabadi Makine Satış ve pazarlama müdürü Hakan ASA firması ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

PEKDO: Rabadi Makina ne zaman ve nasıl kuruldu?

Hakan ASA: Rabadi Makina, gıda makineleri sektörüne 2014 yılında, dünya da daha önce örneği olmayan Baklava Dilimleme Makinesini imal ederek girmiştir. Öncesinde Metal Kalıp sektöründe Ayaz Makine olarak faaliyet gösteren firmamızın kuruluşu 1996 yılına dayanmaktadır.

PEKDO: Ürün gruplarınız ve hitap ettiğiniz sektörler hakkında bilgi verir misiniz?

Hakan ASA: İlk kurulduğu tarihten bu güne dek, Rabadi makine olarak, sadece

Baklavayı tek model olarak dilimleyebilen makinemizi, geldiğimiz bugünlerde, seri imal tüm gıda ürünlerini, sınırsız çeşitlikte tam otomatik kesebilen haline getirdik. Baklavanın yanında; börek, katmer, tirilece, ekmek kadayıfı, yaş pasta vb tüm ürünleri sayabiliriz.

PEKDO: Teknoloji ve üretim kapasiteniz hakkında bilgi verir misiniz?

Hakan ASA: Su anda 20 makine /ay üretim kapasitesine sahip alan ve teknolojiye sahibiz.

PEKDO: Ar-ge çalışmalarınız, kaliteniz ve hangi kalite belgelerine sahipsiniz?

Hakan ASA: Avrupa standartlarına uygun CE ve TSE belgelerimiz ile önce insan ve çevre sağlığı çerçevesinde makinelerimizi üretiyoruz ve sürekli iyileştiriyoruz. Ar- Ge ve Ür-Ge yatırımlarımızı her geçtiğimiz yıl artırarak, daha rekabetçi ve teknolojik adımları atıyoruz.

PEKDO: Ürünlerinizin öne çıkan özellikleri ve diğerlerinden farkı nelerdir?

Hakan ASA: Rabadi olarak Baklava Dilimleme Makinesinin mucidi biziz. Patentli bu ürünümüz, sektöründe çok sevildi ve başta ülkemiz olarak tüm Dünya ya yayıldı. Her başarılı ürünün kopyası olduğu gibi Rabadi de çeşitli makine imalatçıları tarafından üretildi.  Bizi, kopyalarımızdan ayıran en büyük özelliğimiz, kesilen ürünün pişirildikten sonra, el ile kesilmişçesine kalitede kabarması. Diğer firmalar henüz bunu, bizim kalitemizde ve sürekliliğimizde sağlayamadı. Sektördeki tecrübemiz ve ürünün her aşaması için yaptığımız Ar-Ge çalışmalarının neticesi olarak, milyonlarca deneme sonucunda edinilmiş başarıdır bu.

PEKDO: Ürettiğiniz ürünlerin pazarlama aşamasından bahseder misiniz?

Hakan ASA: Ürünlerimizi pazarlar iken, tamamen müşteri odaklı ve müşteri taleplerine uygun haraket ediyoruz. Kullanılan tepsi ölçüsü, tepsi türü (kare, dikdörtgen, yuvarlak vs), dilim sayısı gibi müşteri taleplerine hiçbir kısıtlama koymadan, gerekirse butik imal ediyoruz.

PEKDO: Türkiye’deki pazar payınızdan bahseder misiniz?

Hakan ASA: İleriye dönük ürün çeşitlerimizi arttırmak ile ilgili projelerimiz mevcut olsa da şu anda tek ürün olan RABADİ Dilimleme makinesi ile kendi alanında lider durumdayız.

PEKDO: Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?

Hakan ASA: Ağırlıklı Avrupa ve Amerika olmak üzere Rabadi Dilimleme makinemiz dünyada 5 kıta da çalışıyor. Son 2 yılda Arap ülkelerinden çok talep var. Ayrıca Avrupa’da, Almanya merkezli satış ve servis distrübütörümüz mevcut.

PEKDO: Geleceğe dönük projeleriniz nelerdir?

Hakan ASA: Öncelikle demirbaş ürünümüz olan Rabadi Dilimleme modelimizi sürekli iyileştirmek ve dilimleme öncesi ve sonrası üniteleri ilave ederek, el değmeden pişirilme aşamasına getirerek, hat oluşturmak. Bu konuda çalışmalarımız %70 tamamlandı ve 2024 ün 2. Çeyreğinde prototip çalışmalarımızı tamamlamayı planlıyoruz.

PEKDO: Hammadde sorunu yaşıyor musunuz? Bu konudaki sıkıntılarız nelerdir?

Hakan ASA: Hammadde sorunu yaşadığımız söylenemez fakat özellikle son 2 yılda piyasalarda yaşanan dalgalanma, hammadde fiyatlarını kısa vadelerde öngörülemez seviyelerde arttırdı ve bu durum uzun vadeli plan ve fiyat politikası hazırlamamızı engelleyerek, imalatçı ve son kullanıcıları olumsuz yönde etkiledi.

PEKDO: 2023 yılından beklentileriniz nelerdi?

Hakan ASA: 2023 demişken, öncelikle büyük deprem felaketinden dolayı vefat eden kardeşlerimize Allah ‘tan rahmet, kalan kardeşlerimize başsağlığı ve sabır dilerim. Yaşanılan bu felaket, manevi yıkımın yanında ekonomik olarak ta birçok alanda, birçok firmayı olumsuz etkiledi. Baklava imalatının öncüsü olan bu bölgede, sözleşme aşamasındaki birçok anlaşmamız doğal olarak askıya alındı. İnanıyorum ki millet olarak yaralarımızı en hızlı şekilde saracağız ve bölgedeki haraketlilik kısa sürede eski ivmesini yakalayacaktır.

PEKDO: Sektörünüzle ilgili söylemek istedikleriniz ve yaşadığınız sıkıntılar nelerdir?

Hakan ASA: Öncelikle yaptığımız işi çok severek yaptığımızı belirtmek isterim. Yaşanılan sıkıntılar, makinemizi kullanan bir müşterimizin bizi arayıp memnuniyetini belirttiği anda bitiyor ve bizi daha iyisini yapmak için sürekli teşvik ediyor.

PEKDO: Bunlar dışında eklemek istediklerinizi yazar mısınız?

Hakan ASA: Öncelikle derginizde bize yer ayırdığınız için size teşekkür ederim. Rabadi olarak tercihlerini bizden yana kullanan değerli müşterilerimize teşekkür ediyorum ve Dilimleme konusunda çözüm arayan herkezi bizimle tanışmaya davet ediyorum. Sağlıcakla kalın…