Soyyiğit Gıda, 3.000’e Yakın Ürün Gamıyla Adından Söz Ettiriyor

Soyyiğit Gıda, ağırlıklı olarak ev dışı tüketim sektörüne hitap ediyor. Bunun yanında Horeca sektörüne de Kent Boringer Professional markasıyla şeflerin tercihi olmaya devam ediyor. Soyyiğit Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Aydın SOYYİĞİT firması hakkında sorduğumuz soruları yanıtladı.

 

PEKDO: Soyyiğit Gıda ne zaman ve nasıl kuruldu?

Aydın SOYYİĞİT: 1962 yılında, aile büyüklerimizin Soyyiğit Biraderler Kollektif Şirketini kurmalarıyla beraber Soyyiğit Grubun temelleri atıldı. 1960’lı yıllarda, Karadeniz bölgesinde sanayi ve tarımın da elverişli olmamasının etkisiyle beraber Trabzon Araklı’dan, Erzurum’a yola çıkan rahmetli Dedem Ali Soyyiğit ve ömrü uzun olsun Babam Hakkı Soyyiğit, Anadolu’nun en eski geleneklerinden biri olan “çerçilik” ile ticaret hayatına adım attılar. Erzurum’da çerçilik ile başlayan ticari girişimlerimiz zamanla gelişti ve gıda sektöründeki toptancılık faaliyetlerimizi 1983’ten itibaren İstanbul’a taşıdık. Toptancılığa ve distribütörlüğe dayalı ticaretimizi neredeyse ticaretin üniversitesi olan İstanbul Rami ve Tahtakale’de bir süre devam ettirdik. Daha sonraları sadece satış değil üretimin de içinde olmamzı gerektiğini düşündük. Bu bize daha sıcak geldi. 4 kardeş sanayici olmak için kolları sıvayarak 1996’da radikal bir karar aldık ve distribütörlüklerimizi devrettik. Bu yeni oluşumla beraber babam Hakkı Soyyiğit tüm ticari faaliyetlerimizi bize devretti. Yani Ağabeylerim Temel Soyyiğit, Mustafa Soyyiğit, Fikret Soyyiğit ile bendeniz’e devretti. Biz 4 kardeş üçüncü kuşak olarak önce Tekirdağ Hayrabolu’da sıvıyağ rafine işleme tesisini açtık ve Aysan markasını aldık. Aynı yılın sonunda da İstanbul Esenyurt’ta fabrika ve toz gıda ile yemek katkıları markası olan Kent Boringer markamızı aldık. 2015 yılında ise Edirne’de yer alan ham yağ işleme tesisini satın alarak yağ tesislerimizi entegre olarak tek çatı altında birleştirdik. Çerçilik ile başlayan gıda ticaretimiz 2022 yılında büyük ve başarılı bir gıda sanayiciliğine dönüştü. O zamandan bugüne aynı çalışma ve büyüme azmi ile ilerliyoruz.

 

PEKDO: Hitap ettiğiniz sektörler hakkında bilgi verir misiniz?

Aydın SOYYİĞİT: Gıda alışveriş ve perakende sektörü dışında ev dışı tüketimin de ağırlıklı olduğu sektörlere hitap etmekteyiz. Horeca olarak adlandırdığımız oteller, restaurantlar ve catering sektöründe Kent Boringer Professional markamızla birlikte profesyonel gıda üretiminin destekçisi, şeflerin ise tercihi olduk.

 

PEKDO: Ürün gruplarınız ve markalarınız nelerdir?

Aydın SOYYİĞİT: Ürün gamımız oldukça çeşitli. Hali hazırda 3000’e yakın SKU’muz var. Genel bir başlıkla ürün gruplarımızı toparlamak gerekirse “Toz gıda ve toz içecek” kategorisinde “Pişirme yardımcıları, lezzet zenginleştiriciler, un ve nişastalar, hazır tatlılar, hazır çorbalar, sıcak ve soğuk içecekler, kahveler, bulyonlar, pastacılık malzemeleri var.” Son yıllarda ise kahvaltılık ürünlere yer vererek “kahvaltılık sürülebilir kremaları” da ürün gamımıza ekledik… “Sıvıyağ grubundan” bahsedersek; “Ayçiçek yağı, kanola yağı, mısıryağı, kanola ve soya yağı” üretiyoruz. Bir de mutfak profesyonellerine hitap eden “professional ürün grubumuz” var. “Topping soslar ve şuruplar, şeker hamurları, pasta jelleri ve dolguları, yine pişirme yardımcıları, hazır tatlılar, un ve nişastalar” olarak sıralayabiliriz. Bu ürün gruplarını başlıca “Kent Boringer, Kentcafe Boringer, Kent Professional, Aysan, Yiğit, Fresher’s, Trix, Fafita, Kıvılcım” markaları ile dünyaya tanıtıyoruz. Çocuklar için özel olan ürünlerimiz de var. Çocuklara özel ürün gruplarımızı da “Kent Quıck” markası ile sunuyoruz.

 

PEKDO: Kent Boringer markalı ürünleriniz hakkında bilgi verir misiniz? Bu ürünlerinizin öne çıkan özellikleri ve diğerlerinden farkı nelerdir?

Aydın SOYYİĞİT: Kent Boringer markalı ürünlerimiz mutfakta pratiklik sağlayan, yardımcı ve lezzet katan ürünlerdir. İnsanlara mutfakta pratik ve besleyici çözümler sunarak daha kaliteli zaman geçirmesine olanak sağlıyoruz. Yerli bir marka olan Kent Boringer ürünleri kaliteli ve lezzetli ürünler sunarken kalite ve lezzete kolay ve ekonomik ulaşılabilirliği ile fark yaratıyor.

 

PEKDO: Tesis, teknoloji ve üretim kapasitenizden bahseder misiniz?

Aydın SOYYİĞİT: 65.000 m² alan üzerinde 30.000 m² kapalı alanlı iki üretim tesisimiz var. Tesis makinelerimiz tamamen son teknoloji makinelerle donatılmıştır. Modern ve yüksek teknolojik imkânları kullanmaktayız. Full otomasyon kutulama makinelerimiz mevcut. Sürekli teknolojiye, üretime ve işin gerekliliklerine yatırımlar yaparak konumunu yükselterek korumaktadır. İstanbul’da bulunan toz gıda üretim tesisimiz günlük 100 ton üretim kapasitesinde, Edirne’de bulunan yağ tesisimiz ise günlük 100 ton tohum kırma ve işleme kapasitesine sahip.

 

PEKDO: Ar-ge çalışmalarınız, kalite belgeleriniz ve kalite politikanızdan bahseder misiniz?

Aydın SOYYİĞİT: Tesisimizi ilk kurduğumuz günden bu yana Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarımıza büyük ölçüde hassasiyet göstermekteyiz. Ar-Ge çalışmalarındaki yaklaşımımız tüketicilerin beklentilerini karşılayabilecek ve çözümler üretebilecek nitelikte ürünlerin gelişmesini sağlamaktır. Gerek yurtdışı gerekse yurtiçi müşterilerimiz için lezzeti ve kalitesi ile fark yaratan geniş bir ürün yelpazesine sahibiz. Yurtiçi pazar için inovatif ürünler çıkarır, yine yurtiçi ve yurtdışına sunduğumuz mevcut ürünlerimizi rutin aralıklarla kontrolden geçirir ve iyileştirme çalışmaları yaparız. İçimizde yaptığımız her şeyi sürekli iyileştirme arzusu vardır. Tabii ki tüm çalışmalarımızı Ulusal ve Uluslararası Gıda Standardizasyonunda belli bir kalite standardı içerisinde yaparız. Tesislerimizde BRC FSMA, FSSC 22000, ISO 22000, ISO 9001, ISO 9001-2015, ISO 27001 ve HELAL belgeleri mevcuttur. Soyyiğit Grubun markaları, gıda güvenliği mevzuatlarını ve diğer yasal koşulları en iyi şekilde yöneterek yasal uyumluluğu sağlamaktadır. Kalite parametreleri düzenli ölçülür, değerlendirilir ve bu ölçüde iyileştirme çalışmaları yapılır. Ürün kalite yönetimi, inovasyon, kaliteyi arttırma, aslına uygun ürün üretme, müşteri memnuniyeti ve markasına değer katma konusunda tüm çalışanlarımız hevesli ve isteklidir.

 

PEKDO: Bayi ağınızdan ve pazarlama faaliyetlerinizi ne şekilde yaptığınızı anlatır mısınız?

Aydın SOYYİĞİT: İç pazarda Marmara bölgesi için kendi dağıtım ağımız var. İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerimizde ise bayilik sistemiyle çalışıyoruz. Soyyiğit Gıda markalarımızın başarısı kendi iç sistemimizdeki çaba ve yatırımlarına bağlı olduğu kadar, bayilerin üretici işletmelerin ürünlerini pazarlamadaki performanslarına da bağlıdır. Üretici ile bayii arasındaki ilişkinin öneminin farkındayız. Bu bağlamda Pazarlama bölümümüzün yaptığı çalışma ve koordinasyonla beraber dağıtım kanallarımızdaki bayilerimizin satış ve pazarlama faaliyetlerini çeşitli P.O.P malzemeleriyle ve kampanyalarla destekliyoruz. Bunun yanında bayilerimizle ilişkilerimizde doğrudan parasal olmayan motivasyon unsurlarına da önem veriyoruz.

 

PEKDO: Sektördeki pazar payınızdan bahseder misiniz?

Aydın SOYYİĞİT: İç pazarda birçok ulusal, yerel, toptan ve discount marketlerde yer almaktayız. İhracat sektöründe ise 136 ülkede yer alıyoruz. Firmamız ihracat alanında 56 milyon dolar ciro ile iyi bir başarı kaydetti. Markalarımız kimi ülkelerde pazarın yarısına sahipken, kimi ülkelerde ise pazar lideri olmayı başardı. Soyyiğit Grup, uyguladığı politikalarla verimliliği ve kaliteyi koruyarak, müşterinin güvenini kazanmış bir kurumdur.

 

PEKDO: İhracatınız var mı? Varsa hangi ülkeler?

Aydın SOYYİĞİT: Evet, 2002 yılından bu güne ihracat yapıyoruz. 4 kıta ve 136 ülkede Uluslararası Gıda Standardizasyonuna uygun olan ve beğenilen markalarımızla yer alıyoruz. Başta Amerika olmak üzere Rusya, Ukrayna, Arjantin, Ekvator, Meksika, Peru, Şili, Suudi Arabistan, Irak, Etiyopya, Yemen, Filistin, İsrail, Özbekistan, Kazakistan, Romanya, Azerbeycan, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Kıbrıs, İngiltere, Almanya, Avrupa ülkeleri ve saymadığım daha birçok ülke…

 

PEKDO: Gelecekteki hedefleriniz nelerdir?

Aydın SOYYİĞİT: Kaliteli ürünlerimizle beraber ulusal pazarda en çok tercih edilen marka ve Türkiye’nin en çok beğenilen şirketi olmayı hedefliyoruz. Uluslararası pazar için ise kârlı büyümeyi sürdürülebilir kılmak ve Türkiye’nin sayılı gıda ihracat firmaları içindeki dünya pazarı konumumuzu korumak istiyoruz.

 

PEKDO: Sektörünüzle ilgili söylemek istedikleriniz?

Aydın SOYYİĞİT: Gıda sektöründe trendler çok hızlı değişiyor. Dolayısıyla tüketicinin beklentilerini saptamak üreticiler için büyük önem kazanıyor. Pazarı izliyor ve iyi analiz ediyoruz. Sektördeki büyüme fırsatlarını tüketici ihtiyaçları ve ülke ekonomisi için yakalamaya çalışıyoruz. Soyyiğit Grup olarak 1996 yılından günümüze kadar gıda sektöründe kazandığımız tecrübeyle ve geliştirip uyguladığımız toplam kalite yönetimi anlayışıyla, müşteri memnuniyeti kazanmayı şirket kültürü olarak benimsiyor ve başarıyla hizmetlerimize devam ediyoruz. Nihayetinde insan sağlığına ve ülke ekonomisine dokunuyoruz. Bu büyük sorumluluğu asla hafife almıyoruz. Ülkemizin ürünlerinin tanıtımı, raflarda yer alması için diğer sektör firmaları gibi tüm gücümüz ve heyecanımızla çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz.

 

Uygun yerler Spot olacak yazılar

  • Kent Boringer, kalite ve lezzete kolay ve ekonomik ulaşılabilirliği ile fark yaratıyor.
  • Lezzeti ve kalitesi ile fark yaratan geniş bir ürün yelpazesine sahibiz
  • Markalarımız kimi ülkelerde pazarın yarısına sahipken, kimi ülkelerde ise pazar lideri olmayı başardı.
  • Kaliteli ürünlerimizle beraber ulusal pazarda en çok tercih edilen marka ve Türkiye’nin en çok beğenilen şirketi olmayı hedefliyoruz.