Arendi Makine, Ar-ge Çalışmalarına Önem Veriyor

Kurucularının 20 yılı aşkın tecrübeleri sonrası 2018 yılında kurulan Arendi Makine, unlu mamuller ve endüstriyel ekmek fabrikalarına hizmet veriyor. Gerçek anlamda ar-ge çalışmaları ile farklılık yaratan firma kaliteli ürünler geliştirmeye devam ediyor. Arendi Makine genel müdürü ve makine mühendisi Serkan ÖZBALKANLI firması ile ilgili sorularımızı yanıtladı.       

PEKDO: Arendi Makine ne zaman ve nasıl kuruldu?

Serkan ÖZBALKANLI: Arendi makine firma kurucuları; uzun yıllar sektöre bağlı firmalarda çalışarak tecrübe kazandıktan sonra, 2018 yılı Haziran ayında İzmir’de Arendi Makine firmasını kurmuşlardır. Sektörde 20 yılı aşkın süredir kazandıkları tecrübeleri sahaya aktararak müşterilerine özel çözümler sunma hedefiyle yola çıkmıştır.

PEKDO: Ürün gruplarınız ve hitap ettiğiniz sektörler hakkında bilgi verir misiniz?

Serkan ÖZBALKANLI: Unlu mamuller ve endüstriyel ekmek fabrikalarına hizmet veren Arendi makine; anahtar teslim tesis kurulumu, otomatik fermantasyon sistemleri, IQF şoklama sistemleri, ortam soğutma spiral konveyörleri, her çeşit konveyör ve ekipmanları, tünel fırın ve katlı taş tabanlı fırınlar yükleme ve boşaltma sistemleri, gibi firmaların ihtiyacına yönelik her türlü özel üretim makine ve ekipmanları üretmektedir. Genellikle müşterilerimizin ihtiyaç duydukları üretim hatlarını oluştururken gerekli olan her türlü ekipmanı üreterek, bir kısmını da değişik firmalara taşere ederek müşterilerimize hizmet vermekteyiz.

PEKDO: Tesis, teknoloji ve üretim kapasiteniz hakkında bilgi verir misiniz?

Serkan ÖZBALKANLI: Üretimimiz tamamen özel ve ihtiyaca yönelik olduğundan tam olarak bir kapasiteden bahsetmemiz mümkün olmaz. Ancak kaba tabiriyle söylersek yıllık bazda 2.500-3.000 metre civarında spiral konveyör ve her çeşit konveyör olmak üzere üretimimiz vardır. Üretim tesisimizi her yıl yeni makine ve ekipmanlarla güçlendirerek tüm üretimimizi mümkün olduğunca kendi fabrikamızda yapıp bitirme noktasında hedeflerimiz vardır. Hat siparişleri alındıktan sonra proje hazırlanmasından, üretimine montajına, saha montajına kadar tüm operasyonlar kendi ekibimiz tarafından sağlanmaktadır. Bu bağlamda da son olarak 2023 yılında Sac Lazer kesim tezgahı ve sac büküm abkant tezgahını üretim parkuruna katarak, dışa bağımlılığı en aza indirme gayretlerimiz devam etmektedir. 2024 hedeflerimiz içerisinde de Boru Lazer kesim tezgahı alımı bulunmaktadır.

PEKDO: Ar-ge çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Serkan ÖZBALKANLI: Ar-ge çalışmalarımız firma bünyemizde durmaksızın devam etmektedir. Gerçek anlamda bir ar-ge den bahsedemesek de ürettiğimiz her makineyi her yıl geliştirerek farklılıklar ortaya çıkarmak kalitemizi her gün daha da ileriye taşımak adına Ürünlerimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Firma bünyemizde makine mühendislerimiz ve teknik personellerimiz sürekli iyileştirmeler yaparak kalitemizi en ileri seviyeye çıkarmak için çalışmalarına devam etmektedirler.

Firma prensibi olarak bir ürettiğini tekrar üretmeme parolasıyla projelerimize devam etmekteyiz. Her makinede bir öncekine göre daha iyisini yapmak gayretindeyiz. Bu felsefeyle çalışmaya devam ederek sektörde sürekli kalabilmeyi ve en iyi hizmeti, en kaliteli makineleri üretmeye gayret etmekteyiz.

PEKDO: Ürünlerinizin öne çıkan özellikleri ve diğerlerinden farkı nelerdir?

Serkan ÖZBALKANLI: Ürünlerimizin en önemli özelliği müşterilerimizin özel taleplerine cevap verebilmek adına en özgün ve sıradışı tasarımlara imza atmamızdır. Özellikle ülkemizdeki tesislerimizde alan sorunu yaşanmaktadır. Uzun vadeli planlamalarla kurulamayan işletmelerde tam otomasyonlu tesisler kurmak oldukça zor olmaktadır. Bu da biz makinecilerin işlerini oldukça zorlaştırıyor. Yıllarca öğrendiğimiz “Olmaz diye bir şey yok” öğretisiyle, müşteri taleplerimizi oldurmaya gayret etmekteyiz. Böylelikle de sektörde olmayan makineler ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak Arendi makine bir makine terzisi halini almıştır. Her firmaya ihtiyacına yönelik makine üreterek; tıpkı müşterisinin bedenine özel elbise diken bir terzi gibi çalışmaktadır.

PEKDO: Kaliteniz ve hangi kalite belgelerine sahipsiniz?

Serkan ÖZBALKANLI: Firmamız ISO belgesi, makinelerimiz CE ve Gıda ile temasa uygunluk belgesine sahiptir.

PEKDO: Ürettiğiniz ürünlerin pazarlama aşamasından bahseder misiniz?

Serkan ÖZBALKANLI: Arendi makine olarak bugüne kadar herhangi bir pazarlama operasyonumuzdan söz etmemiz mümkün değildir. Firma sahibi olmadan önceki dönemlerimizden bizlere sahip çıkan eski müşterilerimiz başta olmak üzere; onların da vesile ve referans olduğu yeni müşterilerimiz bugüne kadar her daim siparişleriyle bizlere destek olmuşlardır. Ancak bunun yanında firmamızı tanıtmak ve bilinirliğini artırmak adına sektörel fuarlara katılmaya sektör yayın organlarına ilanlar vermeye gayret etmekteyiz. Bunların dışında firmamızın bir pazarlama departmanı yoktur. Ancak ilerleyen yıllarda dünya genelinde bayilikler vermek gibi hedeflerimiz de vardır. Şu an için mevcut müşterilerimizin teveccühleri bizlere fazlasıyla yetmektedir.

PEKDO: İhracatınız var mı? Varsa hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?

Serkan ÖZBALKANLI: Arendi makine kurulduğu ilk günden bu yana ihracat yapan bir firmadır. Üretimimizin %80 gibi önemli bir kısmını yurtdışı ihracatları oluşturmaktadır. Almanya, Fransa, Hollanda, kuzey Makedonya, Bulgaristan, Kosova, Sırbistan, Avustralya başlıca ihracat yaptığımız ülkelerdir.

PEKDO: Hammadde sorunu yaşıyor musunuz? Bu konudaki sıkıntılarınız nelerdir?

Serkan ÖZBALKANLI: Firmamız bugüne kadar tedarik zincirinde çok sorun yaşamadı. Ancak 2018 yılından bu yana tüm piyasayı olumsuz etkileyen devalüasyon etkilerinden kaynaklı, tüm tedarik zincirlerinde bir daralma, ciddi fiyat artışları, gibi sorunlarla bizler de mücadele etmekteyiz. Bunun yanında tüm dünyanın maruz kaldığı 2020-2022 yılları arasında yaşadığımız pandeminin etkileri hala atlatılmış değil. O günlerden bu günlere tedarik firmalarımızda ciddi daralmalar ve tedarik şartlarında ciddi değişiklikler olmuş, bu değişim de tüm firmaları olduğu gibi bizleri de etkilemiştir. Ancak bizler Arendi Makine olarak bu sorunlarla baş edebilmek adına her zaman hammaddeye yatırım yapma gayretinde olmuştur. Özellikle paslanmaz malzeme ve elektrik elektronik ekipmanları her zaman stoğunda tutmaya çalışmaktadır.

PEKDO:2023 yılı firmanız için nasıl geçti? 2024 yılı hedefleriniz nelerdir?

Serkan ÖZBALKANLI: 2023 yılında global etkilerden ve hiper enflasyonun getirdiği olumsuzluklar maalesef özellikle ihracatımızı derinden sarsmıştır. 2023 yılını iç piyasa ağırlıklı çalışmak durumunda kaldık. Bu da fiyatlamalarımızda oldukça zorlayıcı oldu. Ülkemizde bitmek bilmeyen döviz dalgalanmaları ve atlatılamayan enflasyon maalesef alış satış dengelerimizi tutturmamıza izin vermemiştir. Bu bakımdan birçok firmanın yaşadığı finansal daralmayı bizler de maalesef yaşamak durumunda kaldık.

Ancak 2024 yılı başından bu yana ihracatımızda tekrar bir hareketlenme başlamıştır. Bu seneki hedeflerimiz ihracatta ortaya çıkan artışla birlikte 2023 yılına göre ciromuzu 5 katına çıkaracak bir potansiyele şimdiden ulaşmıştır.

Ürettiğimiz makinelerin üretim sevk ve teslimat aşamaları oldukça uzun olduğundan piyasa etkileri müspet menfi geri dönüşleri bir yılı bulmaktadır. Bu bağlamda 2024 ün oldukça verimli geçeceğini ve 2025 yılının bizler için yatırım yılı olacağını ümit ediyoruz.

PEKDO: Sektörünüzle ilgili söylemek istedikleriniz ve yaşadığınız sıkıntılar nelerdir?

Serkan ÖZBALKANLI: Sektörümüzde yaşadığımız en önemli sorun nitelikli personel sorunudur. Bu artık sadece bizim sektörümüzün değil tüm piyasaların problemi haline gelmiştir. Sosyo-ekonomik düşüncelerden tutun da ekonomik gidişata kadar pekçok faktörün etkisiyle işgücünde ciddi bir daralma ortaya çıkmıştır. İnsan gücüne dayalı tüm işlerde ve işletmelerde yaşanan bu sorunun çözümü etkili ve sürdürülebilir eğitim sisteminden geçmektedir. maalesef ülkemizde her gencin üniversite okuma veya yurtdışına gitme hayali birçok iş kolunu sürdürülemez kılmaktadır.

Bununla birlikte sektörümüzün tüm oyuncuları ile ilgili genel sorunumuz, her firmanın her işi yapma isteğidir. Günümüzde özellikle büyük oyuncular mevcut üretimlerinin yanında çok fazla birikimleri olmayan makine ve ekipmanları üretme gayreti maalesef konusunda uzmanlaşamayan kadroları ortaya çıkarmaktadır. Bugüne kadar Arendi makine olarak gayretimiz belli ürün gruplarında üretim yapmaya çalışıp tek bir konuda uzman olmaya çalışmaktayız. Ancak bugün fırın üreten bir firma ambalajlama makinesi de spiral konveyör de robotik sistemler de her şeyi üretmeye çalışmaktadır. Bu aslında her işten biraz biraz yapmak o işte uzmanlaşamamayı beraberinde getiriyor. Ortaya da gereksiz bir rekabet ortamı çıkıyor. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşulları göz önüne alırsak da fiyat odaklı rekabetle birlikte kalitesiz üretimler ortaya çıkmaktadır.

Bizim felsefemiz bugüne kadar bir şeyi yap tam ve doğru yap mantığıyla yürümeye çalıştık. Bu hedef doğrultusunda da yürümeye gayret edeceğiz.