Miks Gıda, Pastacılık Sektörünü İlkleri Kazandırmaya Devam Ediyor

Türkiye’de mandıra şantisinin ilk üreticisi olan Miks Gıda yeni ürünleri UHT Bitkisel Krem şantileri ile de adından söz ettiriyor. Miks Gıda Genel Müdür Yardımcısı ve Gıda Mühendisi Aleyna KANIK firmasının dünü bugünü ve yeni ürünleri bitkisel şanti üretimi ile ilgili sorduğumuz sorularımızı yanıtladı.

PEKDO: Miks Gıda ne zaman ve nasıl kuruldu?

Aleyna KANIK: Firmamız 1995 yılından itibaren profesyonel yapı içinde Türkiye’de ilk kez üretilen mandıra şantisinin üretimine başlamıştır.  Eylü̈l 2012 de yatırımını tamamlayarak İzmir-Ayrancılar bölgesindeki şu anda kullandığı 3.000 m2 kapalı alandaki yeni modern tesisine taşınmıştır.

PEKDO: Ürün gruplarınız ve hitap ettiğiniz sektörler hakkında bilgi verir misiniz?

Aleyna KANIK: 1995 yılında Türkiye’ nin ilk mandra krem şanti üreticisi olmak ile başlıyor serüvenimiz o günden beri de pastörize krem şanti üretimine devam ediyoruz, Uzun zamandır UHT bitkisel krem şanti üretimi ile ilgili ar-ge çalışmalarımız devam ediyordu. Azmimiz ve tecrübemiz ile Türkiye’nin ilk ürününü sektöre sunmayı başardık. Hem şekerli hem yemeklik ürünlerimiz ile ilgili çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Tabii bu konuda ürün portföyümüzü de hızlıca genişletmeye devam ediyoruz.  Yakında pastacılık ürünleri ile ilgili müşterilerimizi güzel haberler bekliyor, bu haberi ilk sizlerle paylaşıyoruz. Pastacılık sektörüne ilk ve iddialı ürünler kazandırmak adına elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.

PEKDO: Tesis, teknoloji ve üretim kapasiteniz hakkında bilgi verir misiniz?

Aleyna KANIK: Fabrikamız 5.000 m2 üzerine kurulu, 3.000 m2 kapalı alana sahiptir. Yüksek teknolojiye sahip üretim tesisimizde günde 150 ton şanti üretimi için kurulu kapasitemiz mevcuttur.

PEKDO: Ar-ge çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Aleyna KANIK: Gıda işleme sistemlerindeki yılların tecrübesi, teknolojik altyapısı, ar-ge deneyimi ve inovatif yaklaşımlarıyla gıda piyasasına sağlıklı ürünler sunmayı hedefliyoruz.  Bu doğrultuda ar-ge çalışmalarını sürdürdüğümüz ürünlerin başında düşük yağlı krem şantiler geliyor. Bu yönde düşük yağlı yemeklik kremamızın 2022 yılında ar-ge süreci tamamlandı ve piyasada yerini aldı.  Bunun akabinde toz krem şanti, krem patisserie, pastacılık kremaları, pandispanya mixleri, vegan krem şanti çalışmalarımız mevcut.

PEKDO: Ürünlerinizin ve Miks Gıdanın öne çıkan özellikleri ve diğerlerinden farkı nelerdir? Miks gıda olarak hedefleriniz ve amaçlarınız nelerdir?

Aleyna KANIK: Miks Gıda’nın en büyük güçlerinden birisi sahip olduğu inovatif bakış açısı ve sektör tecrübesidir. Bu bakış açısı ile pastacılık sektöründe birçok ilki gerçekleştirerek yeni pazarlar yaratmıştır. Türkiye’yi ilklerle tanıştırmıştır. mandıra şantisinde olduğu gibi, UHT yemeklik ve şekerli şantilerimizle Türkiye’de ilk yerli üretici olmanın hazzını yaşayarak, müşterilerimize de yerli ürünün avantajlarını sağladığımızdan dolayı gurur duyuyoruz.

Günümüz şartlarında, özellikle standart lezzeti, hizmeti ve kaliteyi sunmak arzusunda olan işletmelerin, bu arayışlarına cevap vermek gerekliliği her geçen gün önem kazanmaktadır. Miks Gıda olarak üretimini yaptığımız ürünlerde pazar ihtiyaçlarını takip eden, bu doğrultuda sürekli iyileştirme prensibiyle, yurt içi ve yurt dışı piyasada sektör ihtiyaçlarını en doğru ürünlerle karşılayan firma olmak en büyük hedefimizdir. Ürü̈nlerimizde insan sağlığını ön planda tutuyoruz. Hijyenik koşullarda kaliteli ve lezzetli ürü̈nler üretmek, bu ü̈rünleri müşterilerimize rekabetçi fiyatlarla sunmak için durmadan çalışıyoruz.

PEKDO: Kaliteniz ve hangi kalite belgelerine sahipsiniz?

Aleyna KANIK: Yüksek teknolojiye sahip üretim tesisimizde bü̈tü̈n ü̈retim hattımız gıda mü̈hendisleri tarafından denetlenmektedir. HELAL ve BRC kalite belgelerine sahibiz.

PEKDO: Hammadde sorunu yaşıyor musunuz?  2023 yılında yaşadığınız bu konudaki sıkıntılarız nelerdir?

Aleyna KANIK: İthal edilen ürünlerde daha ağırlıklı olmak üzere hammadde tedarik sorununu sıklıkla yaşıyoruz.

İthalatını yaptığımız bazı hammaddelerde çok fazla gümrük vergisi ödüyoruz, bu da maliyetlerimize yansıyor ve bu da maalesef ürettiğimiz ürünleri ithal eden firmalar ile rekabet şansımızı azaltıyor. Bu sebeple yerli üreticinin olmaktan dolayı çok zorlandığımızı söyleyebilirim.

2023 yılındaki en büyük sorunumuz dövizdeki değişimlerden kaynaklı hammadde ve nakliye fiyatlarının değişken olmasıydı. Geçtiğimiz yıl yaşanan nakliye sıkıntıları, nakliye maliyetlerindeki büyük artışlar, bazı hammaddelerin bulunabilirliğindeki sıkıntılar yüzünden üretici birçok sektörde zorluklar yaşıyor. Tüm yerli üreticilerin de en büyük sıkıntısının bu olduğunu düşünüyorum. Pandemi döneminde dahi Üretimlerimizi durdurmadığınız gibi Değişken piyasa koşullarına rağmen 2023 yılında da üretimlerimiz devam etti, her zaman müşterimizin yanında olduk. Değerli müşterilerimizin destekleri ile Olmaya da devam edeceğiz.

PEKDO: 2023 yılı firmanız açısından nasıl geçti? 2024 yılından beklentileriniz nelerdir?

Aleyna KANIK: 2023 yılında firmamız zorlu bir piyasa koşullarına rağmen bir önceki yıla göre krem şanti üretimi 4 katı artış göstermiş ve pazar payında büyüme kat etmiştir. 2024 yılında hedefimiz Türkiye’deki krem şanti pazarındaki varlığımızı güçlendirmek ve yeni ürünlerimizle müşterilerimiz için güçlü bir çözüm ortağı olmaktır.

PEKDO: Bunlar dışında eklemek istediklerinizi yazar mısınız?

Aleyna KANIK: Şeflerimiz bizler için çok güzel ve tatlı bir dünya yaratıyorlar. Yaratıcılıkları sınır tanımıyor. Sektör her geçen gün büyüyor. Biz de bu sektöre hizmet eden kaliteli ve iddialı ürünler üretiyoruz ve her daim bu konuda çalışmaya devam edeceğiz.